In het laatste kwartaal van 2019 ben ik begonnen met het delen van tips op social media. In dit blog heb ik alle tips voor je op een rij gezet. Speciaal, voor jou. Makkelijk toch 🙂
- Gebruik van lettertypes
- Waarom is een website belangrijk
- Jouw homepage
- Gebruik van kleuren
- Opbouw van een webpagina
- Reviews op je website
- Moet je website aansluiten bij je doelgroep
- Gebruik van plug-ins
- Wel of geen prijzen op je website
Lettertypes
Ik zal je overal volgen!
Lief of angstaanjagend?
Kies zorgvuldig je lettertypes voor je website. Het is belangrijker dan je denkt!
Waarom is een website hebben zo belangrijk?
Tegenwoordig doen we alles online. Als je een bedrijf wilt vinden wat is dan het eerst wat je doet? Inderdaad, je gaat ‘Googlen’. Je website is je digitale visitekaartje, je eerste indruk. Je website laat zien wie jíj bent. Punt.
Een website is toegankelijk voor iedereen. Ze kunnen 24/7 je website bezoeken en direct contact leggen via bijvoorbeeld een contactformulier. Zorg dat die eerste indruk goed is. Altijd.
Jouw homepage
Je hebt het besluit genomen om te starten met je website. Je barst van de ideeën en nu ga je ze uitwerken. Maar wat zet je op je homepage? Je wilt natuurlijk een goede indruk maken. Je homepage is de pagina die jouw doelgroep als eerste ziet.
Wat willen bezoekers zien op jouw homepage:
- Wie jij bent
- Wat kan jij/ je bedrijf voor ze betekenen
- Wat ze op jouw website kunnen verwachten
- Hoe ze contact met je kunnen opnemen
Welke kleur kies jij?
Het kleurgebruik op je website is heel belangrijk.
Het ondersteund namelijk, samen met het beeldmateriaal dat je gebruikt. Het is het verhaal wat je wilt vertellen op je website.
Samen met je logo en beeldmateriaal moet het een kloppend beeld vormen. En het moet ook raakvlakken hebben met je doelgroep. Kies daarom zorgvuldig de kleuren van je website uit.
Kleuren zijn heel persoonlijk, kleuren zijn sfeerbepalend en kleuren bepalen het gevoel dat mensen onbewust mee krijgen op jouw website.
Een voorbeeld:
Groentinten
- de kleur van de natuur
- rustgevend
- positief
- balans
- ontspanning
- veiligheid
De kleur groen kan heel goed bij trainers, coaches en voedingsconsulenten. Maar heb je een discotheek, kies dan geen groen 🙂
Hoe bouw je een webpagina op?
Je websitepagina bestaat uit drie delen:
- Header
- Content
- Footer
In de basis zijn de header en footer zijn op iedere pagina gelijk, de content wisselt per pagina.
Header:
Header is het bovenste deel van je website. Het is gelijk ook één van de belangrijkste onderdelen van je website. Als je header niet goed of onlogisch is ingedeeld, dan zullen bezoekers afhaken en je pagina weer verlaten. Dat is natuurlijk niet wat je wilt!
Zorg voor een goede indeling van je header. Begin met je logo en een duidelijk navigatie menu. Je kan eventueel nog wissen met je logo bijvoorbeeld links of rechts van het menu. Of juist boven het menu.
Content:
Content is het middelste gedeelte van je pagina. Hierin jouw verhaal, jouw oplossing voor het probleem van je klanten en jouw informatie.
Je content kan bestaan uit foto’s, teksten, tabellen, video’s etc.
Footer:
Dit is het onderste deel van je website.
Hierin staat je KvK nummer, privacyverklaring en copyright rechten. Dit is voornamelijk bij een kleine footer.
Bij een grote footer vind je vaak menu-items, inschrijving nieuwsbrief, google maps, social media pictogrammen ect.
In de footer is onwijs veel mogelijk, maar bedenk wel dat de footer vaak het laatste is wat jouw doelgroep van je website te zien krijgt.
Reviews
Je hebt een mooie website, alle informatie over je product of dienst is er te vinden. Je potentiele klant bezoekt ook regelmatig je website en blijft ook op je website hangen om alle info tot zich te nemen. En neemt ook regelmatig je product of dienst af.
Jij als ondernemer wil je graag een goede en betrouwbare indruk geven op je website bezoekers. Als jij klanten aan het woord laat schept ook vertrouwen naar je potentiele klanten. Ze kunnen gelijk zien wat jij al hebt gedaan en waarom klanten zo tevreden zijn over jouw kwaliteiten.
Wist je dat 77% van de consumenten wordt beïnvloed door online reviews.
En dat 88 procent van de consumenten een online review net zo vertrouwen als een persoonlijke aanbeveling van iemand die ze kennen?
Hoe kom je aan die reviews?
- Zorg dat ze makkelijk een review bij je kunnen achterlaten op de site
- Vragen en je klant of ze een review voor jou willen schrijven
En vergeet niet; review is ook content 🙂
Moet je website aansluiten bij jou of bij je doelgroep?
Dilemma! Hier gaan heel veel discussies over. Het is nu de standaard dat jouw website wordt ontworpen naar aanleiding van jouw doelgroep. Logisch, je doelgroep is uiteindelijk diegene die je wilt aanspreken en die iets bij jou “moet” gaan kopen.
Maarrrr, ik zou Marieke niet zijn als ik daar toch niet iets anders van zou vinden. Er zullen veel meer ondernemers zijn die dezelfde doelgroep hebben. De kans is groot dat zij deze op een soort gelijke manier zullen aan willen spreken.
Terwijl jij, als ondernemer, als mens, uniek bent. Hoe zou het zijn om dát te laten zien? Jouw missie, jouw visie en jouw verhaal. Ik ben ervan overtuigd, dat wanneer jij laat zien wie jij bent, je vanzelf de klanten aantrekt die bij jouw passen.
Plug-ins
Plug-ins, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat zijn dat eigenlijk en waar moet je op letten?
Plug-ins zijn stukjes software waarmee je jouw WordPress website kan uitbreiden. De bouwstenen van je website. Dit kan bijvoorbeeld een plug-in zijn om je Instagram feed op je website weer te geven of een plug-in waarmee je back-ups kan maken.
De plug-ins die ik standaard gebruik zijn:
- Elementor, hiermee kan ik alles bouwen wat jij, of mijn vormgever bedenkt
- All-in-One WP Migration, deze gebruik ik om back-ups mee te maken
- Yoast, hiermee kun je je website optimaliseren voor SEO
Er zijn heel veel plug-ins beschikbaar. Om het kaf van het koren te scheiden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een plug-in:
- Wanneer de plug-in voor het laatste ge-updated is. Ik gebruik liever geen plug-ins die langer dan 2 maanden niet ge-update zijn.
- Of de plug-in getest is met je huidige WordPress versie. Zo niet, kan er een conflict ontstaan tussen WordPress en je plug-in. Geloof mij, dat wil je niet ?
- Hoeveel actieve installaties er zijn. Hiermee kun je globaal toetsen of veel mensen er blij mee zijn. Hoe meer actieve installaties, hoe meer mensen deze plug-in gebruiken, dus hoe meer mensen er blij mee zijn. Wanneer gebruikers niet blij zijn met een plug-in, wordt deze vaak weer heel snel gedeactiveerd.
- En tot slot, kijk naar de rating en lees de reviews. Daaruit word je ook veel wijs.
Wel of geen prijzen op je website?
Dit is ook zo’n leuk discussiepunt waar de meningen over zijn verdeeld.
Kijk, als je kant-en-klare producten verkoopt, is het noodzakelijk als je de prijzen erbij zet. Maar dat is natuurlijk een inkoppertje 🙂
Wat doe je als je geen producten aanbiedt, maar bijvoorbeeld diensten.
Wanneer jouw dienst, in vergelijking met andere aanbieders, goedkoop is, dan raad ik aan om jouw prijzen erbij te zetten. De prijs is dan jouw unique selling point (USP). Hiermee onderscheid jij je van de rest. En iets waarmee jij je onderscheid, hoort sowieso op je website 🙂
Is jouw USP bijvoorbeeld het resultaat die jouw dienst levert of de kwaliteit waar jij voor staat, dan ben je waarschijnlijk niet de goedkoopste. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Blijft jouw prijs evengoed in de buurt van de andere aanbieders, dan kun je gerust je prijzen erbij zetten. Bezoekers zien gelijk waar ze aan toe zijn.
Ligt jouw prijs wel een stuk hoger, dan kun je je prijzen beter weglaten. Het kan potentiële klanten afschrikken. Dat zou zonde zijn! Laat klanten liever contact met jouw opnemen, zodat ze kennis met je kunnen maken en jij kan doorvragen naar hun wensen en je kan uitleggen hoe jij ze op de allerbeste manier kan helpen.